According to me

Svar på denna reaktion

Sitter här och frågar mig själv om folk där hemma tror att jag blivit omvänd här i Indien, att jag på något sätt lyckats bli hippie, kanske till och med konverterat till hinduism, Kära vänner, så är absolut inte fallet!

Efter alla inlägg om hur avslappnad och bra jag mår efter några dagar här i Pushkar och 3½ intensiva månader av resande, stressiga Delhi, och de psykade blickarna från det motsatta könet i Jaipur är det för mig naturligt att uppskatta de där småsakerna som ger mig energi tillbaka.
Jag försöker prova på det mesta landet har att erbjuda, det kan jag glatt erkänna, jag respekterar deras heliga platser, (täckande klädsel, vi gick till och med så långt att vi bad Gus & Jacob första dagen i Delhi att följa med oss till Jama Masijd Moskén, jag pussar inte någon offentligt), struntar i att äta på McDonalds, provar mer än gärna gatumaten, och allt annat som är typiskt för just det stället, förutom Samosas på tåg, ja ni kanske ser vart det hela leder. Jag tar seden dit jag kommer.

Jag hade absolut ingen aning om Yogans ursprung, är inte ens säker på om man vet vart det egentligen uppkom från, det är dock lättast att spåra till fjärran öster, och vilken religion finns här? Jo, hinduism.
Jag kan dessutom tillägga att jag utför det inte för dess historia, religionen, eller för att jag måste. Yogan för mig är ett sätt att slappna av, de som verkligen känner mig vet nog hur nervös och orolig, jag är, hur jag ältar saker och ting allt för ofta, att det tillslut resulterade i magsår i Österrike(inget att rekommendera) eller om min turbulenta sommar.
Yoga-sessionerna efter alla utmaningar under resans gång har fått mig att slappna av, yogan har hjälp mig med min andning, hållning och träning. Visst kör Hari Om några ramsor på hindu, men mycket mer än så är det inte för mig.
Delen med träningsformen ursprung är förstås viktigt för dem som gör det helhjärtat, som yogaläraren, som är troende, inte jag.
Om jag ska börja tänka så om precis allting skulle det nog sluta med att jag blir smått galen, för att ta det till det extrema, hur åt man kött från början? Jo, rå kött? (ha det i åtanke nästa gång du äter en god köttbit) hur många gånger har vi inte sjungit med till den där låten som spelas om och om på radion, utan att tänka på vad som egentligen sägs? Eller, jag som har afrikanskt ursprung, ska exempelvis de gamla koloniländerna referera till mig som någon som är mindre värd, mina förfäder har trots allt ansetts som slaver?. Hur många krig har inte förklarats i guds namn? Förstår ni min poäng?

Allt har en början, allt har ett ursprung, hur vi sedan väljer att tolka det är olika.
Jag utför yoga för att jag mår bra av det, möjligheten att stänga av all stress, bearbeta saker, jag känner mig mer levande efter de där två timmarna på morgonen, just för att vi alla har olika sätt att hantera stress och annat i livet. Vissa ber, andra springer, någon skriver musik, alla är olika. Att slippa känna den där brännande känslan och smärtan i magen är skönt, om yoga är det jag behöver, då får det vara så. Jag är inte insatt i det hela, och kan därför inte försvara det på något sätt, eller förstå kommentaren helt, men diskuterar det gärna mer över en kopp te och lite fika i April. Diskussionen kan tas med en guru eller liknande, för att få vettiga svar, Hari Om svarar säkert mer än gärna på frågor, även om han inte är en guru! Jag håller alltså inte med honom om allt, men lär mig gärna mer om hur han ser saker och ting. (och att ta del av hans free yoga sessions)

"The word yoga means 'unity' or 'oneness' and is derived from the Sanskrit word yuj which means 'to join'[...]Yoga aims at bringing the differnet bodily functions into perfect coordination so that they work for the good of the whole body[...]Yoga cannot provide a cure for life but it does present a proven method for coping with it." (Asana Pranayama Mudra Bandha, Swami Satyananda Saraswati)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0