Cu Chi tunnels

[22.32]
Vi befinner oss i skrivandes stund i Kambodja, men måste först och främst berätta om Cu Chi tunnalarna och vår underbara gudie som vi hade.
Cu Chi brukade var ett slagsfält under Vietnamkriget. Stället ligger ungefär 50km utanför Saigon, super enkelt att boka en tur.

I västvärlden är kriget känt som "Vietnamkriget" och varade enligt Amerikanerna i drygt åtta år. Vi fick höra Vietnamesernas sida av historian. De själva kallar kriget "The American War" och för dem varade det hela i 20 långa år. Beroende på vilken generation man frågade skulle man få helt olika versioner om kriget.

Vi fick se hur människorna levde i tunnlarna, hur de utvecklade olika system och levnadssätt, som att laga mat utan rök, kommunicera med varandra utan att det skulle höras, och sköta hygienen nere i tunnlarna.
Tunnelsystem är 250 km, och har tre olika nivåer, 2-4 meter, 4-6meter och det allra djupaste 8-10 meter. Hur galet är inte det? Närmare 16 000 människor levde i tunnlarna, ungefär 5000 överlevde.
Mycket har förändrats sedan dess, men landet är fortfarande väldigt kommunistisk, kunde exempelvis inte använda Facebook (precis som i Kina), och om den unga generation människor vill resa utomlands måste de lämna kvar någon slags "deposit", hus bil eller en stor summa pengar.
Bjuder på två bilder, resten hittar ni här.

*
Spend our day at the Cu Chi tunnels, learning about the history of the Vietnam War, and how the people survied in the tunnels. It's pretty amazing.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0