Amber & Moneky Temple

Fjärde dagen här i Indien, kulturkrockarna avlöser varandra, och jag inser sakt men säkert att jag mot förmodan aldrig kommer vänja mig vid allt som sker precis hela tiden här. Bara att åka bil är ett äventyr i sig, inte nog med att de kör på helt fel sida, trafiken är kaostisk med en och annan helig ko som strosar runt, de verkar inte vara ett dugg berörda av allt som sker runtomkring.

Dagens äventyr började med en mysig frukost med gänget uppe på takrerassen, här på vårt guesthouse innan vår inhyrda chaufför körde oss till Maharaja sawai mansignh city palace, grabbarna träffade en Guru som tydligen sa en himlans massa bra saker till dem, jag och Ingrid förblev skeptiska mot mannen. Åkte sedan vidare till Amber som ligger ungefär 11km utanför Jaipur, där finns nämligen Amber Fort. Dagen avslutades sedan vid Monkey Temple (Galta Temple), som ni hör på namnet hittar man en hel del apor där, men även en och annan ko, get och kvinnor i vackra saris. Det jobbiga under resans vägs helt enkelt upp med det positiv.
*
Went to a beautiful palace outside Jaipur, Amber Fort and Galta Temple, even known as Monkey temple. Another nice day in India.


Jaipur

Lyckades efter mycket om och men boka tåg till Jaipur igår, en resa som idag tog 5 timmar med tåg kostade oss ungefär 40 kronor. På tåget kunde vi bland annat njuta av chai i stora mängder, all annan mat har vi däremot lärt oss att hålla oss borta ifrån, då Jacob, blev smått matförgiftad tack vare samosas som han desperat längtat efter hela morgonen. Common sense med andra ord när det gäller maten här i Indien, be alltid att maten inte ska vara stark, och ät aldrig något som är kallt. Om inte, slutar det antingen med att du häller i dig hinkvis med vatten, en mage i uppror, eller i värsta fall, behöva spy på en offentlig plats. Stackaren fick vila resten av eftermiddagen, medan vi andra kollade in shoppingutbudet.
Jaipur är känd som den rosa staden, men det visade sig mest vara någon orange-liknande färg, rosa färg är uppenvarligen alldeles för dyrt nu för tiden, otroligt vackert ändå måste jag erkänna. Imorgon ska vi fortsätta att utforska staden, det ska bjudas på några nya tempel, ett besöks på posten för att skicka hem nyinköpta presenter och mycket mer!
*
For 200 indian rupees, we managed to get ourselves to Jaipur, the pink city. We also learned about the conseqences of what a samosa on the train can do. While Jacob revcoverd, we did some shopping, more adventures to come!

A piece of Delhi

Delhis kaos välkomnade oss för några dagar sedan, anlände med skräckblandad förtjustning om jag ska vara ärlig. Vi har träffat många olika människor med tusen olika åsikter om Indien, nu har vi äntligen chansen att upptäcka allting på egen hand.
Direkt möttes vi av kaoset som Indien är känt för, bilar, cyclos, tuktuks, och korna som delar gatorna med människorna och trafiken. Livet på gatorna tycks aldrig ta slut, vad för oss ibland känns som bisarrt är vardagsliv för alla de Indier som strosar omkring. Själva ser vi nog mest förvirrade ut, med all rätt om ni frågar mig.
Vi hade somsagt hört en hel del om Indien, gott och ont, hur svårt det skulle bli att resa som tjejer, hur godhjärtade Indierna är, men syftet att lura dig. Det mesta blir helt enkelt ett litet äventyr. Lyckligtvis har vi hamnat på ett helt underbart litet guesthouse, Mystic Momentes i utkanten av Delhi. Dr. Malik tog emot oss med öppna armar, och det känns nästan som om vi vore hemma hos vår egen familj. På köpet har vi även lärt känns helt underbara människor, Gus, eller Gustavo som han egentligen heter kommer från Braslien, Jacob från Australien, och Momo vår älskade fransman. Tillsammans är vi det ultimata gruppen människor, frukostarna är långa och består av "magiskt bröd och te", medan eftermiddagarna är fyllda med nya äventyr.
Att utforska ett nytt, främmande ställe  med härliga människor underlättar en hel del i ett land där kvinnor mest ska vara i bakgrunden, ha heltäckande kläder vid moskéer, och för gudsskull glöm inte att det inte är dig männen talar till, utan männen som är med dig!
Utöver det är Delhi som vi hade förväntat oss, gånger tusen. Det hela känns nästan som filmen Eat Prat Love, då vi igår till och med hann med att Ashram, där vi mediterade. Det hade jag aldrig kunnat ana!
Efter att ha varit självständiga de senaste tre månader tar det emot att låta grabbarna "ta hand om oss", jag antar att det i slutändan handlar om att ta sedan dit man kommer. Att respektera, se det med öppna ögon och en chans att lära sig något nytt.
Jag lät  Gus ta över min kamera, proffsfotograf som han är lyckades han givetvis fånga alla gårdagens guldkorn. Vi tar en titt på lite bilder från moskén Jama Masjid, i Old Delhi.
*
Good times in Delhi, with wonderful people, new adventures and some meditation. True story!
All the great pictures are taken by Gus

Namaste from Nepal

Insåg att jag varit extrem dålig på att uppdatera här på bloggen, har dessutom svårt att hålla reda på vilket månad, dag eller tid det är. Det är ett under att jag håller reda på vilket land jag befinner mig i!

Thailand känns långt bak i det förflutna, trots att vi bara spenderat 10 dagar här i Nepal. Började med några dagar här i Kathmandu innan vi drog vidare till Chitwan som bland annat bjöd på by-besök hos Tharufolket, djungelvandring där parkguiden eldade upp halva djungeln, fågelskådning, elefantsafari och en livslevande noshörning. Vi tog sedan tag i det alla gör när de kommer hit till Nepal, nämligen trekking. Varför jag ens kom på idén eller tanken att gå med på det hela är fortfarande diffust, men klokt nog hade jag i åtanke att mitt knä aldrig skulle klara av 3 veckors vandring, vi nöjde oss istället med tre dagar.
Är nu tillbaka i Kathmandu med ett värkande knä, värkande bihålor och en megaförkylning. Något mer jag lärt mig från Bangkok är att temperaturskillnaden mot Nepal är enorm. Jag vet dessutom hur hemskt det är att sitta fast i trafikstockning i 8 timmar, att inte bli upphämtad av guiden mitt i natten, på ett nytt ställe, och hur träningsvärk känns.
Vi lever med andra ord, och imorgon sätter vi oss på flyget mot New Delhi. Slutet av vår långa resa, men även början på vad som kommer visa om vi verkligen lärt oss någon under de senaste månaderna. Vi har hört att man antingen älskar eller hatar Indien, att landet stärker eller bryter ner människorna som lyckas ta sig dit. Återkommer med hur det hela går för oss.

På återseende!
*
Long time, no see. Sorry about that. Arrived safely in Nepal, some days in Chitwan before our trekking from Phedi to Dahmpus, to Sarang Kot back to Pokhara. Exhausted, but fine. Tomorrow, New Delhi!


Första dagen av tre, från Phedi till Dhampus.


Annapurna Himalayan Range behind me.


Tigers & Monks

På min vänstra arm står det Like the life you're living, och vet ni vad? Det är precis det jag och Ingrid gör här i Bangkok. Ena stunden njuter vi av billig shopping, god mat och andra hänger vi med tigrar och munkar.
Tror minsann att jag blev lite smått kär i munken längst ner, tatueringarna och tiger kombinationen kan vara en solklar kombination. Får nog ta ett snack med Buddha. Fler underbara bilder från dagen kommer inom en snar framtid. Enjoy så länge.
*
Had a lovely afternoon among tigers and monks. Kinda' feel in love with one of the tattooed young monks. Who knew that they could look so good?!

From Chiang Mai to Bangkok

Ny stad kära vänner! Jag tycker vi tar en titt på vad som hinner hända på 3 dagar.

Sista dagarna i Chiang Mai var det någon slags blomfestival. Bilar hade klätts i stora blomarrangemang och åkte runt hela staden. Häftigt om ni frågar mig.

Efter att ha strosat omkring på marknaderna, tittat klart på lite av blom-festivalen, blivit fotograferade och fått vår vänskap ifrågasatt i samma veva av andra, på grund av att Ingrid och jag uppenbarligen inte är ett dugg lika satte vi oss på ett fik.
Spekulerade lite smått vart världen är på väg om andra, vuxna människor blir chockade att någon med Afrikansk härkomst kan ha en bästa vän, samt resa med denna personen om hon ser Asiatiskt ut. Lever vi i 2012?
Släppte mina funderingar och läste ut The Girl in the Picture.

Mumsade i mig en blåbärs cheesecake, och saknade våra färska blåbär vi brukar ha hemma vid säsong.

Sista dagen i Chiang Mai gjorde vi absolut ingenting annat än att ligga i varsin hängmatta och läsa. Ny, avslutad bok för min del, The Five People You Meet in Heaven, och Ingrid läste ut första delen ur Stieg Larsson trilogin. Satte oss sedan på ett nattåg, första klass för 290 kronor, färdades 700 km söderut.
Efter en lång natt resa, sen incheckning och ett försök att hitta någonstans att lämna vår tvätt fick vi i oss lite mat, redo för nya tag och tog sky train till Chatuchak Market, en helg-marknad som är en av de största öppenhus marknaderna i Asien.
Ingrid lyckades bland annat hitta Flickan som lekte med elden. Ni ser ju själva hur lycklig hon är.
Såg även dessa superhjältar strosa omkring.

utöver det tröstade jag mig själv med att byta ut större delen utav mina rosa, förstörda kläder från Vang Vieng. Klara mig, och ska härmed sätta stopp för mitt osunda shoppande. Typ.
*

Last days in Chiang Mai there was a beautiful flower festival, cars parading with huge flower arrangements. Spend some time at the markets, Ingrid's and my friendship was once again questioned by Westerns, just because we look different. Actually thought that we lived in year 2012, apparently not.
We are now settled in Bangkok, realized how much we've missed the city life and shopping after an afternoon at Chatuchak Market. So far, Bangkok is great!


Love Travel

I Siem Reap skaffade jag, Lili och Ingrid varsin ny tatuering hos den franske Olivier. Vi tar en titt vetja!

Här har ni den den franska tatueraren som var super skön!
Ingrid skaffade sin första tatueringen, så han gick noga genom allting och förklarade de olika stegen.


Efter Ingrid var det min tur. Valde Khmer, för att vi älskar Kambodja och vi älskar att resa, därav Travel, som i Love Travel. Lili är musiker och valde ordet Play.

Färdig tatuerade och nöjda.
*
Got ourselves new tattoos in Khmer, at Lex Roulor's Angkor Tattoo in Siem Reap. Ingrid's and mine say Travel, as in Love travel, and Lili is a musician, so hers says Play. Now we'll always have a piece of Cambodia with us, and a reminder of how much we love to travel.

(Lilis pics)


24 hours in Chiang Mai

När Ingird och jag anländer till ett nytt ställe, eller i vårt fall ett helt nytt land prioriteras mat bland det allra första vi gör. I Peking var det exempelvis Pekinganka, i Vietnam Pho, som är risnudelsoppa med kyckling eller biff och chili samt en klyfta lime. I Kambodja stod Fish Amok högt på listan, lyckades även kära ner oss i Biff lok lak som blev en favorit hos oss alla. Laos blev dock en liten besvikelse, deras nationalrätt Laap, en rätt med kryddfärs gjort av antingen nöt, get, fågel eller fisk, blandat med vitlök, lök, mynta, koriander och chili gick inte helt hem då varken Ingrid eller jag är överförtjust i mynta. Utöver det smakade maten inte särskilt mycket, vilket gjorde att vi såg fram emot den Thailändska maten extra mycket!
De senaste 24 timmarna har sett ut så här;

Incheckade på Deejai och en mycket lång bussresa behövde vi mat, beställde varsin nudelsoppa för 7 kronor. Glömde bort att vi tagit oss utanför Laos gränser och kryddfattiga mat. Nästa gång någon frågar om chili tänker vi säga tack, men nej tack.

Utvilade och redo för nya utmaningar, Chiang Mai har tydligen 300 tempel, här är ett utav dem, Wat Pra Singh.

Inom loppet av 10 minuter såg vi ungefär 5 tempel till. Undrar om någon någonsin verkligen räknat alla 300 tempel?

I Lonely Planet är Lebernard Café nummer 16 utav alla de 317 saker på deras lista, här i Chiang Mai, efter mycket om och men lyckades vi hitta det smått undangömda caféet.

Här görs tydligen den bästa latten i hela Chiang Mai. Efter det gick vi på bokjakt, Ingrid ville nämligen hitta Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, nu är hon helt fast i boken. Hann även med en liten marknad vid stadsmuren.

På tredje plats på Lonely Planets lista är den Italienska restaurangen Da Stefano, detta ville vi förstås också pröva!

Upp till bevis tänkte vi, stället är ändå rankat på 70:e plats över saker att göra i Asien.
Vi gjorde det enda rätta och beställde helt enkelt in varsin trerätters. Här ser ni förrätterna, sedan blev det pestopasta för mig, lasange till Ingrid, och det hela avslutades med tiramisu och pannacotta. Vi kunde i princip rulla hela vägen hem.

Ja, och här bor vi, Deejai Backpackers, ligger precis utanför gamla stan, betalar en sisådär 23 kronor natten. Bra deal, här stannar vi i 2 nätter till innan vi drar vidare till Bangkok.
*

Crossed some things of Lonely Planet's things to do in Chiang Mai, such as trying the best coffee at Lebernard Café, some of all the 300 temples, shopping and dinner at Da Stefanos, an Italian restaurant. In short, we love food.

RSS 2.0