Life & Death

Häromdagen rekommenderade Yoyo filmen Sicko, av Michael Moore, hur intressant kan en film på två timmar, som handlar om sjukvårdssystem vara tänkte jag? Men sedan är det USA vi snackar om, och mannen i fråga är genial, så jag gav filmen en chans. Inte nog med att jag lärde mig mycket, jag hann uppleva en himlans massa känslor, och en hel del frågor dök upp i mitt huvud, största och den jag inte förstår; hur kan ett land som USA behandla sitt eget folk så uselt?

Visste ni att drygt 50 miljoner Amerikaner lever utan försäkring? 50 miljoner, inser ni hur mycket det är?! Som vanligt är det de mest fattiga som drabbas, men även människor som verkligen slitit hela sitt liv. Jag kan inte förstå hur ett jobb, vad det än är kan bestämma om du har rätt till en försäkring eller inte. Hur kan det vara ditt fel om du har Cancer i släkten, och har då större risk att drabbas? Sedan när har vi kunnat välja det själva? Att vara, eller inte var sjuk, det är inget val!
Vidare förstår jag inte hur någon kan bli nekad först en försäkring, och sedan vård för att du saknar en försäkring. Ganska logiskt att dödsantalet är så hög i Staterna. Hur sjukt är det inte att bli förnekad en försäkring på grund av att du väger för mycket/lite, eller råkat ut för en svampinfektion i underlivet? Ja, det har hänt. Se filmen.

Varför har man då ett system som förstör, mer än det hjälper? Ett så pass utvecklat land som USA borde utan tvekan kommit längre, men icke.
Skulle olyckan vara framme, skulle jag gärna att läkaren fokuserar på att åtgärda problemet, än att först kontakta försäkringsbolaget. Här i Storbritannien och i många andra länder verkar det fungerar betydligt bättre, så vad är problemet? Om fångarna på Guantanamo får bättre sjukvård än de som riskerade sina liv 11:e September, då är väl ändå någonting väldigt fel?

Jag kan sympatisera lite med de som inte vill att andra ska åka snålskjuts på deras löner, och för det de sliter för. Men i slutändan, anser jag ändå att om det går att hjälpa till, göra en förändring, varför låta bli? Och tänk om det är du, eller någon annan som står dig nära som drabbas, då är det ganska skönt att veta att de kommer att ordna sig, istället för att oroa sig över hur fan man ska kunna få lite vård.
Sjukvården i Sverige är inte den bästa, men jämfört med USA, har vi kommit otroligt långt. Jag fick bättre vård i Österrike än hemma i Sverige, och bättre än de flesta i USA någonsin kan drömma om, ska det verkligen vara så? Se filmen gott folk, Sicko, av Micahel Moore.

"If you can find money to kill people,
you can find money to help people."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0